BANGUNAN DAN KEMUDAHAN
2.1 PELAN LOKASI KILANG
2.2
PELAN SUSUN ATUR KILANG
\
2.3 PERALATAN DAN PERKAKASAN
2.3.1 OBJEKTIF
Memastikan semua peralatan yang digunakan tidak menyumbang
kepada pencemaran
2.3.2 SKOP
Semua peralatan yang digunakan
2.3.3 TANGGUNGJAWAB
• Pengurus pentadbiran
• Semua perkerja
2.3.4 PROSEDUR
• Peralatan yang digunakan berkeadaan baik dan sesuai dari
segi
rekabentuk dan pemasangan peralatan dan mudah
diselenggara, dibersihkan dan dikalibrasi.
• Peralatan yang rosak perlu dikeluarkan dari kawasan
pemprosesan.
• Permukaan peralatan yang bersentuhan dengan makanan
diperbuat dari bahan yang tidak toksik, kalis air dan mudah
dibersihkan.
• Kesemua alat pengukur termasuk pengukur masa, suhu dan
berat perlu disukat (dikalibrasi) mengikut keperluan
• Peralatan perlu sentiasa diselenggara dan dibersihkan
mengikut keperluan.
2.3.5 REKOD
• Prosedur pembersihan dan dan penyelenggaraan
• Rekod Penyelenggaraan/kalibrasi Dan Sanitasi Peralatan
2.4
PENYEDIAAN MESIN PEMPROSESAN
-Mesin
haruslah dibersihkan setiap hari bagi mengelakkan kekotoran
-Mesin
pemprosesan haruslah diletakkan di satu bahagian untuk mudah menjalankan proses
bahan
2.5
Keperluan Am Premis
2.5.1
OBJEKTIF
Memastikan
premis dan kemudahan yang disediakan memenuhi keperluan
MeSTI
2.5.2 SKOP
Infrastruktur
dan kemudahan di dalam premis
2.5.3
TANGGUNGJAWAB
• Pengurus
pentadbiran
• Semua
perkerja
Sinki
Mencuci Tangan
• Sinki
beroperasi secara bebas tangan (hands free operated)
• Sinki
mencuci tangan disediakan dengan kemudahan sabun atau
bahan cuci
cecair dan air mengalir secukupnya termasuk
tisu/pengering
tangan dan tong sampah berpenutup
• Mempunyai
prosedur 7 langkah cuci tangan dalam bentuk poster
dan
sebagainya
Tandas
• Berkeadaan
bersih, tidak berbau dan tidak rosak
• Mempunyai
sumber air yang bersih
• Mempunyai
kemudahan mencuci tangan selepas keluar dari
tandas
beserta tisu/pengering tangan, sabun atau cecair pencuci
yang sesuai
dalam dispenser dengan air yang bersih
• Tidak
terbuka secara terus kepada bilik atau bahagian
penyediaan /
pemprosesan makanan / penyimpanan makanan.
Bilik/Ruang
Persalinan
• Mempunyai
bilik/ruang persalinan
•
Bilik/ruang persalinan perlu dipastikan sentiasa bersih dan tidak
dijadikan
sebagai ruang makan bagi pekerja.
Setor
Penyimpanan
• Sentiasa
berkeadaan baik dan bersih
• Mempunyai
sistem pengudaraan yang baik
• Mempunyai
suhu yang sesuai dengan produk yang disimpan
• Barang disusun
bagi memudahkan aktiviti pembersihan
Lantai
• Permukaan
lantai bersih dan berkeadaan baik dan air tidak
bertakung
• Aktiviti
pembersihan dijalankan mengikut prosedur dan
direkodkan.
Dinding,
Siling, Kipas, Tingkap Dan Pintu
• Dinding,
siling, kipas, tingkap dan pintu mesti bersih dan tidak
menyumbang
kepada pencemaran
• Aktiviti
pembersihan dijalankan mengikut prosedur dan
direkodkan.
Lampu
• Lampu
bersih dan berkeadaan baik* (berpenutup di kawasan
pemprosesan)
• Aktiviti
pembersihan dijalankan mengikut prosedur dan
direkodkan.
Saliran/Longkang
• Saliran
bersih meliputi longkang dan parit
• Aktiviti
pembersihan dijalankan mengikut prosedur dan
direkodkan.
2.5.5 REKOD
• Prosedur
pencucian dan sanitasi
• Rekod
Pembersihan Am
2.6 Kawalan
Makhluk Perosak
2.6.1
OBJEKTIF
Melindungi
kawasan permis daripada ancaman makhluk perosak
2.6.2 SKOP
Keseluruhan
premis
2.6.3
TANGGUNGJAWAB
• Pengurus
pengeluaran
• Pegawai
QA/QC
2.6.4
PROSEDUR
• Setiap
pekerja perlu memastikan bangunan kawasan permis
hendaklah
sentiasa dalam keadaan yang baik untuk mencegah
kemasukan
serangga perosak dan menghapuskan kawasan
yang
berpotensi untuk pembiakan serangga perosak.
• Pastikan
lubang, longkang dan kawasan dimana
berkemungkinan
merupakan jalan masuk serangga perosak
hendaklah
ditutup rapat.
• Pastikan
semua kawasan luar dan dalam kilang sentiasa
diperiksa
bagi tujuan mengesan sekiranya ada tanda kehadiran
makhluk
perosak.
2.6.5 REKOD
• Rekod
Kawalan Makhluk Perosak
TARIKH |
KEPUTUSAN PEMERIKSAAN(LOKASI) |
MASA |
KAEDAH |
DIPERIKSA OLEH |
TINDAKAN PEMBETULAN |
DISAHKAN OLEH |
3.5.2020 |
Dalam Permis: Tiada tanda-tanda kehadiran makhluk perosak |
8.30am |
TIADA |
AQIF |
TIADA |
NAQIU |
|
Luar Premis: Lalat di kawasan pembuangan sampah |
9.00am |
FIZIKAL |
AQIF |
Bersihkan dan tutup tempat pembuangan
sampah |
NAQIU |
6.8.2020 |
Dalam Permis: Semut di kawasan berhampiran tempat penyimpanan bahan mentah |
9.00am |
KIMIA |
HAZIQ |
Semburan serangga pada kawasan
berkenaan |
NAQIU |
|
Luar Premis: Tiada tanda-tanda kehadiran makhluk perosak |
10.00am |
TIADA |
HAZIQ |
TIADA |
NAQIU |
Comments
Post a Comment