BANGUNAN DAN KEMUDAHAN

                 

NAMA : MUHAMMAD NAQIUDDIN BIN MOHD NAWI
NO MATRIK : DPH20192174
KELAS : DPIH 3F 

 

2.1 PELAN LOKASI KILANG


 


 

 

 

 

 

2.2 PELAN SUSUN ATUR KILANG

 

                               


 

 

\

 

 

 

2.3 PERALATAN DAN PERKAKASAN

2.3.1 OBJEKTIF

Memastikan semua peralatan yang digunakan tidak menyumbang

kepada pencemaran

 

2.3.2 SKOP

Semua peralatan yang digunakan

 

2.3.3 TANGGUNGJAWAB

• Pengurus pentadbiran

• Semua perkerja

 

2.3.4 PROSEDUR

• Peralatan yang digunakan berkeadaan baik dan sesuai dari segi

rekabentuk dan pemasangan peralatan dan mudah

diselenggara, dibersihkan dan dikalibrasi.

• Peralatan yang rosak perlu dikeluarkan dari kawasan

pemprosesan.

• Permukaan peralatan yang bersentuhan dengan makanan

diperbuat dari bahan yang tidak toksik, kalis air dan mudah

dibersihkan.

• Kesemua alat pengukur termasuk pengukur masa, suhu dan

berat perlu disukat (dikalibrasi) mengikut keperluan

• Peralatan perlu sentiasa diselenggara dan dibersihkan

mengikut keperluan.

2.3.5 REKOD

• Prosedur pembersihan dan dan penyelenggaraan

• Rekod Penyelenggaraan/kalibrasi Dan Sanitasi Peralatan

2.4 PENYEDIAAN MESIN PEMPROSESAN

-Mesin haruslah dibersihkan setiap hari bagi mengelakkan kekotoran

-Mesin pemprosesan haruslah diletakkan di satu bahagian untuk mudah menjalankan proses bahan

 

2.5 Keperluan Am Premis

 

2.5.1 OBJEKTIF

Memastikan premis dan kemudahan yang disediakan memenuhi keperluan

MeSTI

 

2.5.2 SKOP

Infrastruktur dan kemudahan di dalam premis

 

2.5.3 TANGGUNGJAWAB

• Pengurus pentadbiran

• Semua perkerja

 

Sinki Mencuci Tangan

• Sinki beroperasi secara bebas tangan (hands free operated)

• Sinki mencuci tangan disediakan dengan kemudahan sabun atau

bahan cuci cecair dan air mengalir secukupnya termasuk

tisu/pengering tangan dan tong sampah berpenutup

• Mempunyai prosedur 7 langkah cuci tangan dalam bentuk poster

dan sebagainya

Tandas

• Berkeadaan bersih, tidak berbau dan tidak rosak

• Mempunyai sumber air yang bersih

• Mempunyai kemudahan mencuci tangan selepas keluar dari

tandas beserta tisu/pengering tangan, sabun atau cecair pencuci

yang sesuai dalam dispenser dengan air yang bersih

• Tidak terbuka secara terus kepada bilik atau bahagian

penyediaan / pemprosesan makanan / penyimpanan makanan.

 

 

Bilik/Ruang Persalinan

• Mempunyai bilik/ruang persalinan

• Bilik/ruang persalinan perlu dipastikan sentiasa bersih dan tidak

dijadikan sebagai ruang makan bagi pekerja.

Setor Penyimpanan

• Sentiasa berkeadaan baik dan bersih

• Mempunyai sistem pengudaraan yang baik

• Mempunyai suhu yang sesuai dengan produk yang disimpan

• Barang disusun bagi memudahkan aktiviti pembersihan

 

Lantai

• Permukaan lantai bersih dan berkeadaan baik dan air tidak

bertakung

• Aktiviti pembersihan dijalankan mengikut prosedur dan

direkodkan.

Dinding, Siling, Kipas, Tingkap Dan Pintu

• Dinding, siling, kipas, tingkap dan pintu mesti bersih dan tidak

menyumbang kepada pencemaran

• Aktiviti pembersihan dijalankan mengikut prosedur dan

direkodkan.

 

 

Lampu

• Lampu bersih dan berkeadaan baik* (berpenutup di kawasan

pemprosesan)

• Aktiviti pembersihan dijalankan mengikut prosedur dan

direkodkan.


 

 

 

 

 

Saliran/Longkang

• Saliran bersih meliputi longkang dan parit

• Aktiviti pembersihan dijalankan mengikut prosedur dan

direkodkan.


 

2.5.5 REKOD

• Prosedur pencucian dan sanitasi

• Rekod Pembersihan Am

 

2.6 Kawalan Makhluk Perosak

 

2.6.1 OBJEKTIF

Melindungi kawasan permis daripada ancaman makhluk perosak

 

2.6.2 SKOP

Keseluruhan premis

 

 

2.6.3 TANGGUNGJAWAB

• Pengurus pengeluaran

• Pegawai QA/QC

 

2.6.4 PROSEDUR

• Setiap pekerja perlu memastikan bangunan kawasan permis

hendaklah sentiasa dalam keadaan yang baik untuk mencegah

kemasukan serangga perosak dan menghapuskan kawasan

yang berpotensi untuk pembiakan serangga perosak.

• Pastikan lubang, longkang dan kawasan dimana

berkemungkinan merupakan jalan masuk serangga perosak

hendaklah ditutup rapat.

• Pastikan semua kawasan luar dan dalam kilang sentiasa

diperiksa bagi tujuan mengesan sekiranya ada tanda kehadiran

makhluk perosak.

 



 

2.6.5 REKOD

• Rekod Kawalan Makhluk Perosak

TARIKH

KEPUTUSAN PEMERIKSAAN(LOKASI)

MASA

KAEDAH

DIPERIKSA OLEH

TINDAKAN PEMBETULAN

DISAHKAN OLEH

3.5.2020

Dalam Permis:

Tiada tanda-tanda

kehadiran

makhluk perosak

8.30am

TIADA

AQIF

TIADA

NAQIU

 

Luar Premis:

Lalat di kawasan

pembuangan

sampah

9.00am

FIZIKAL

AQIF

Bersihkan dan tutup tempat pembuangan sampah

NAQIU

6.8.2020

Dalam Permis:

 Semut di kawasan

berhampiran

tempat

penyimpanan

bahan mentah

9.00am

KIMIA

HAZIQ

Semburan serangga pada kawasan berkenaan

NAQIU

 

Luar Premis:

Tiada tanda-tanda

kehadiran

makhluk perosak

10.00am

TIADA

HAZIQ

TIADA

NAQIU

 

Comments

Popular posts from this blog

PENGENDALI MAKANAN

PROFIL SYARIKAT DAN POLISI PENGURUSAN KESELAMATAN MAKANAN.