PENGENDALI MAKANAN

 

NAMA : MUHAMMAD AKMAL WAJDI BIN DAUD
NO MATRIK : DPH201924271
KELAS : DPIH 3F

3.0 Pengendali makanan

Keselamatan makanan bermaksud makanan itu bersih daripada kuman berbahaya, racun, toksin dan bersih daripada najis dan bahan buangan yang lain. Makanan yang tidak bersih boleh mengandungi bahan-bahan berbahaya atau bakteria yang boleh menyebabkan penyakit bawaan makanan seperti taun, tifoid, keracunan makanan, hepatitis A dan lain-lain lagi.

Merujuk kepada tafsiran Peraturan-Peraturan Makanan 2009, Akta Makanan 1983 (Akta 281), “Pengendali makanan” termasuklah mana-mana orang yang terlibat secara langsung dalam penyediaan makanan, menyentuh makanan atau permukaan yang menyentuh makanan dan mengendalikan makanan yang berbungkus atau tidak dibungkus atau perkakas dalam mana-mana premis makanan.

 

3.1 PEMERIKSAAN KESIHATAN

 

 Wajib menjalani pemeriksaan kesihatan dan mempunyai rekod yang               sah. 

 

3.1.2. Objektif :

•Untuk melindungi orang ramai terhadap bahaya dari segi kesihatan dan penipuan pada penyediaan, penjualan, penggunaan makanan dan mengenai perkara-perkara yang bersampingan atau berkaitan dengannya.Untuk memastikan semua makanan yang diimpot mematuhi kehendak di bawah Akta Makanan 1983 dan Peraturan-Peraturan Makanan 1985.Untuk menyimpan, memproses dan menganalisa data dan rekod yang berkaitan bagi pelaksanaan program kesihatan yang lebih komprehensif dan efisien bagi tujuan meningkatkan keberkesanan perkhidmatan kesihatan di pintu masuk.

3.1.3 skop

Semua pekerja dan pelawat

 

Prosedur



 

 

 

 

 

3.2 SUNTIKAN VAKSIN ANTI TIFOID

APAKAH YANG DIMAKSUDKAN VAKSIN TIFOID?

 

Suntikan tifoid ialah Vaksin Kepialu yang kini diwajibkan kepada semua penggendali makanan dan minuman. Ini kerana , secara umumnya, kepialu dijangkiti jika anda makan atau minuman yang tercemar. Suntikan vaksin ini selalunya di suntik di bahagian lengan atau peha.

              Seterusnya, pengendali makanan juga perlu dibuat pada setiap individu yang berkerja atau apa apa yang berkaitan dengan makanan kerana makanan juga akan menyebabkan keracunan dan kerosakan makanan tersendiri. Makanan adalah impak besar seseorang individu dijangkiti keracunan.

 Oleh itu adalah penting untuk semua penggendali makanan tidak kira di hotel, kedai makanan segera, kedai dan gerai makanan diwajibkan mengambil suntikan ini.

        

    Seterusnya, pengendali makanan juga perlu dibuat pada setiap individu yang berkerja atau apa apa yang berkaitan dengan makanan kerana makanan juga akan menyebabkan keracunan dan kerosakan makanan tersendiri. Makanan adalah impak besar seseorang individu dijangkiti keracunan.

Objektif

Untuk mengelakkan pencemaran silang

 

Skop

Semua pekerja dan pelawat

 

Tanggungjawab

·        Pegawai QA/QC

·        Semua pekerja

 

Prosedur

Rekod

N0

NAMA

JABATAN

 TARIKH VAKSIN

TARIKH LUPUT

1

TUAN HAZIQ AIMAN BIN TUAN ARIF

KLINIK MELAWATI

21.6. 2019

21.6.2022

2

AQIF SYABIL BIN HANAFI

KLINIK NILAI

26.6.2019

26.6.2022

3    

MUHAMMAD NAQIUDDIN BIN MOHD NAWI

 KLINIK KLANA JAYA

4.7.2019

4.7 2022

4

MUHAMMAD AKMAL WAJDI BIN DAUN 

KLINIK MALURI

9.7.2019

9.7.2022

5

MUHAMMAD AZRIE BIN AZMI

KLINIK MERDEKA

15.7.2019

15.7.2022

Rekod pemeriksaan kebersihan pengendali makanan

 

Tarikh

 

Nama

√ / X

Diperiksa oleh

Apron

Face mask

kot luar

glove

kasut

Penutup kepala

AKSESORI

PAKAIAN SESUAI

15 april 2020

MUHAMMAD AKMAL WAJDI BIN DAUD

X

 PEGAWAI QA

23 mei 2020

SYAHIR BIN HALIM

X

 PEGAWAI QC

30 MEI 2020

ABUL BIN BUKRI

X

PEGAWAI QA

1 JUN 2020

SITI AMINAH BINTI ABU

 

X

PEGAWAI QA

9 JUN 2020

JAMRIAH BINTI SUKRI

X

PEGAWAI QC

 

3.4 kebersihan diri pengendali &pelawat

·        Pakaian  bersih yang sesuai dan memakai  pakaian  pelindung luar/apron

·        Memakai penutup mulut (jika perlu)

·        Memakai sarung tangan  (jika perlu)

·        Tidak memakai  barang kemas dan aksesori

·        Memakai kasut bertutup

·        Kuku pendek dan bersih

·        Tiada luka/kudis  terbuka  dan dirawat dengan baik

·        Rekod pemeriksaan amalan dan kebersihan diri pengendali makanan

·        Rekod pengistiharan kesihatan diri pelawat

·        Prosedur pakaian yang seragam dan mematuhi keperluan

Comments

Popular posts from this blog

PROFIL SYARIKAT DAN POLISI PENGURUSAN KESELAMATAN MAKANAN.