LATIHAN

·        Latihan industri ini merupakan salah

syarat wajib bagi sesiapa yang ingin

memulakan pekerjaan dalam bidang                                                     

indutri.

 

·        Selain itu juga, melalui latihan industri

Secara langsung dapat merasai alam

pekerjaan dan juga memahami

Situasi alam pekerjaan yang sebenar.

 

·        Keberkesanan dalam berkomunikasi juga

dapat dipupuk dari latihan industi.

 

·        Latihan industri ini juga merupakan salah

satu cabang biang ilmu untuk mengaplikasi

setiap proses pembelajaran.

 

·        Dengan cara ini dapat menambahkan

Kemahiran seseorang dan juga dapat

Pengetahuan yang baru dalam bidang

Yang dilalui.

 

·         Dapat membina keyakinan terhadap diri

Seseorang itu atau dalam erti kata lain ialah

Membina personaliti individu.

 

·         Sepanjang tempoh latihan industri,

seseorang itu dapat menerapkan sikap nilai

agar lebih bertanggungjawab dan disiplin.

 

·         Latihan industri ini amat penting

kerana ia dapat memudahkan seseorang

itu untuk memohon jawatan yang sesuai.

 

 

 

 

PROGRAM LATIHAN PEGENDALI MAKANAN

 

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) telah mewajibkan semua pengendali makanan menjalani latihan pengendali makanan (LPM) di mana-mana institusi yang diiktiraf oleh KKM melalui Peraturan-Peraturan kebersihan Makanan (PPKM) 2009. Institusi ini dpanggil sebagai Sekolah Pengendali Makanan (SLPM) yang terdiri daripada syarikat-syarikat swasta, badan berkanun, persatuan, kooperasi dan institusi pengajian tinggi. Kementerian kesihatan juga bertaanggungjawab sepenuhnya dalam aktiviti pengiktrafan dan pemantauan bagi SLPM dan tenaga pengajar yang mengendalikan kursus LPM.

 

 

5.1.1  OBJEKTIF

 

Objektif LPM secara amnya adalah untuk memberi pendedahan dan kesedaran tentang kepentiingan penyediaan makanan yang bersih dan selamat kepada semua pengendali makanan di sektor perkhidmatan dan industri makanan. LPM juga menekankan aspaek-aspek asas dalam kebersihan dan keselamatan makanan,termasuklah diri dan premis makanan. Dengan adannya latihan ini secara tidak langsung dapat mengurangkan kes keracunan makanan di seluruh negara.

 

5.1.2  SKOP

Semua pekerja

5.1.3  TANGGUNGJAWAB

 

·        Pengurus pentadbiran

·        Semua pekerja

 

 

5.1.4  PROSEDUR

 

          Pengurusan pentadbiran haruslah menyediakan dan memastikan setiap pekerja yang terlibat dengan aktiviti            pengendalian makanan menghadiri kursus Latihan Pengendali Makanan (LPM) yang diiktiraf oleh KKM. Pengurusan pentadbiran juga hendaklah merancang dan menjalankan latihan-latihan supaya untuk membiasakan para pekerja menjalankan tugas yang diberikan. Selain itu juga, pihak pengurusan haruslah memastikkan bahawa para pekerja haruslah mengambil kursus (LPM) terlebih dahulu sebelum bekerja ataupun menjadi tenaga pengajar.

            Seterusnya ialah setiap latihan ataupun kursus perlulah direkodkan kedalam rekod kehadiran. Dengan cara ini pihak pengurusan dapat menyemak dan dapat memudahkan untuk aktiviti yang lain mengenai latihan pengendali ini.

 

 

 

5.1.5  REKOD KEHADIRAN LATIHAN

 

 

SYARIKAT                : Soy milk sdn bhd

TARIKH LATIHAN : 8.9.2020

NAMA PENGAJAR  : Mohd Salim bin saudi

JAWATAN                 : Fasilitator

TAJUK LATIHAN    : Latihan Pegendali makanan (LPM)

 

 

 

 

 

Bil

Nama

Jawatan

Tempat Bertugas

Tandatangan

1

 Tuan haziq aiman bin tuan arif

Operatur

 

Unit semakan

 

2

Aqif syabil bin hanafi

Pekerja

 

Unit pembungkusan

 

3

Muhammad naqiuddin bin mohd nawi

Operatur

 

Unit penjagaan

 

4

Muhammad akmal wajdi bin duad

Pekerja

 

Unit pembekal

 

5

Muhammad azrie bin azmi

Operatur

 

Unit edaran

 

 

 

CONTOH REKOD KEHADIRAN LATIHAN


 

8.0 KAWALAN KEBOLEHKESANAN

 

 

8.1 OBJEKTIF

Memastikkan produk soya ini boleh dikesan di semua peringkat pengeluaran makanan, pengedaran dan pembekal bahan mentah.

 

 

8.2 SKOP

Diguna pakai bagi produk soya

 

 

8.3 TANGGUNGJAAWAB

·         Pegawai QA/QC

·         Pengurusan pengeluaran

 

 

 

8.4 PROSEDUR

 

 

Penentuan produk

·        Produk soya yang dibungkus ke dalam kotak di dalam premis untuk dijual secara terus

oleh pengguna harusah dilabelkan.

·        Bagi produk soya yang tidak dijual lagi oleh pengguna tanpa mengambil kira saiz produk tersebut dikategorikan sebagai tidak tertakluk kepada keperluan perlabelan.

 

 


CONTOH

 

 

 

 

KAEDAH PENENTUAN TANDA PRODUK

Semua produk soya haruslah dilabel mengikut keperluan Akta Makanan 1983 dan peraturan –peraturan makanan 1985 iaitu :

 

 

1.     Nama produk

2.     Nutrisi makanan

3.     Penanda tarikh

4.     Logo halal

5.     Nama dan alamat pengilang dan pengeluar

6.     Kuantiti/berat/saiz pek

 

 

CONTOH

 

 

Maklumat Pengedar/ Penjual

 

1.      Nama dan alamat

2.      Kuantiti produk yang diambil

3.      No.batch/ lot

4.      Tarikh diambil

5.      Kaedah pengangkutan yang digunakan

 

 

Maklumat Pemprosesan

Maklumaat pemprosesan ini dugunakan untuk memastikkan keselamatan produk apabila diedarkan ke premis-premis dengan selamat ataupun berjalan dengan lancar apabila mengedarnya.

 

 

 

 

Maklumat Kawalan Proses

Maklumat kawalan pemprosesan ini digunakan bagi tujuan merekod parameter proses yang dikawal dan juga carta alir. Dengan cara ini memudahkan pihak atasan ataupun pendtadbiran melakukan semakan semula bagi tujuan langkah berjaga-jaga.

 

 

 

Maklumat Pengedaran / Penyimpanan

Maklumat pengedaran / penyimpanan adalah untuk memastikkan setiap produk yang dihasilkan dalam keadaan selamat. Selain itu juga, maklumat ini amat penting untuk tujuan kebersihan sesuatu produk itu supaya tiada kerosakan yang berlaku.

.

 

 

 

 

Tindakan Pertama

I.         Pegawai bertanggungjawab mengenalpasti produk terlibat.

II.         Sahkan produk adalah keluaran kilang atau tidak.

 

III.         Mengasingkan baki produk yang masih di kilang

 

 

 

 

Tindakan Kedua

I.         Kenalpasti produk yang terlibat di pasaran:

 

a.  Pembekal

 

b.  Penjual

 

II.         Ambil tindakan yang perlu (tarik balik/ reprocess)

 

III.         Maklum pihak berkuasa

 


 

 

Tindakan Ketiga

I.         Kenalpasti punca di kilang (semasa proses)

 

II.         Ambil tindakan yang sepatutnya.

 

Tindakan Keempat

I.         Jika masalah berpunca dari bahan mentah, kenalpasti bahan mentah dan pembekal.

II.         Ambil tindakan yang sepatutnya.

 

 

 

 

 

8.5   VERIFIKASI KEBOLEHKESANAN

 

Pegawai bertangungjawab untuk menjalankan verifikasi terhadap sistem kebolehkesanan makanan (SKM) sekurang-kurangnya setahun sekali dengan menjalankan tindakan pra-ujian atau mock test ke atas sistem bagi memastikan (SKM) berjalan dengan sempurna.

 

 

 

 

8.6     REKOD VERIFIKASI

           Rekod Maklumat Pengedar

           Rekod Maklumat Penjual

           Senarai Semak Punca Masalah Di Kilang

           Rekod Maklumat Pembekal Bahan Mentah


 

 

REKOD MAKLUMAT PENGEDAR

 

Bil

Nama-nama/ Alamat Pengedar yang mengedar produk lot/ batch terlibat

Berapa kuantiti produk pada batch/ lot terlibat

Bila / kaedah pengangkutan

Bukti rekod disimpan

Invois (rekod perihal produk dalam fail pejabat/ No.fail)

Pegawai bertanggung

-jawab

1.

Faris zakaria

 

No 65 Jalan Klang Lama 58200 Kuala Lumpur

3000 per pek

lori

 

Tuan haziq aiman

2.

Khuzairi

No 45 Jalan Seremban 2 70200 Seremban Negeri Sembilan

1000 per pek

lori

 

Muhammad azrie

3.

 

 

 

 

 

4.

 

 

 

 

 

 

CONTOH REKOD MALUMAT PENGEDAR


 

REKOD MAKLUMAT PENJUAL

 

Bil

Nama-nama penjual yang produk lot/ batch terlibat

Berapa kuantiti produk pada batch/                 lot terlibat

Bila / kaedah pengangkutan

Buktirekod disimpa

Invois(rekod

perihalproduk dalam fail pejabat/ No.fail)

Pegawai bertanggung

-jawab

1.

Ahmad abul yamin

2000 per pek

lori

 

Tuan haziq aiman

2.

Hazimmudin

2000 per pek

lori

 

Muhammad azrie

3.

 

 

 

 

 

4.

 

 

 

 

 

 

CONTOH REKOD MAKLUMAT PENJUAL

 

 

 


 

SENARAI SEMAK PUNCA MASALAH DI KILANG

 

Bil.

Soalan

Jawapan

Bukti

Rekod disimpan

Pegawai Bertanggungjawab

1.

Produk disimpan mengikut arahan penyimpanan?

 

 

 

 

2.

Pembungkusan dijalankan mengikut prosedur?

 

 

 

 

 

 

3.

Bahan-bahan pembungkus mengikut spesifikasi?

 

 

 

 

4.

Pegawai semasa proses boleh dikenalpasti?

 

 

 

 

5.

Produk diproses mengikut prosedur?

 

 

 

 

6.

Jika tidak, dimana silapnya?

 

 

 

 

7.

Bahan mentah yang digunakan dikenalpasti?

 

 

 

 

8.

Pengendalian bahan mentah mengikut prosedur?

 

 

 

 

 

CONTOH SENARAI PUNCA SEMAK MASALAH DI KILANG

 

 

 

 

REKOD MAKLUMAT PEMBEKAL BAHAN MENTAH

 

 

 

Bil

Nama-nama / alamat PEMBEKAL bahan mentah bagi produk lot/ batch terlibat

Nama bahan mentah, kuantiti, dan asal

Bila dan kaedah pengangkutan digunakan

Bukti rekod disimpan

Pegawai bertanggung

-jawab

 

 

1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

4.

 

 

 

 

 

 

CONTOH REKOD MAKLUMAT BAHAN MENTAH

Comments

Popular posts from this blog

PENGENDALI MAKANAN

PROFIL SYARIKAT DAN POLISI PENGURUSAN KESELAMATAN MAKANAN.