LATIHAN
·
Latihan industri ini merupakan salah
syarat wajib bagi
sesiapa yang ingin
memulakan pekerjaan dalam bidang
indutri.
·
Selain itu juga, melalui latihan
industri
Secara
langsung dapat merasai alam
pekerjaan
dan juga memahami
Situasi
alam pekerjaan yang sebenar.
·
Keberkesanan dalam berkomunikasi juga
dapat
dipupuk dari latihan industi.
·
Latihan industri ini juga merupakan
salah
satu
cabang biang ilmu untuk mengaplikasi
setiap
proses pembelajaran.
·
Dengan cara ini dapat menambahkan
Kemahiran
seseorang dan juga dapat
Pengetahuan
yang baru dalam bidang
Yang
dilalui.
·
Dapat membina keyakinan terhadap diri
Seseorang itu atau dalam erti kata
lain ialah
Membina personaliti individu.
·
Sepanjang tempoh latihan industri,
seseorang
itu dapat menerapkan sikap nilai
agar
lebih bertanggungjawab dan disiplin.
·
Latihan industri ini amat penting
kerana
ia dapat memudahkan seseorang
itu
untuk memohon jawatan yang sesuai.
PROGRAM
LATIHAN PEGENDALI MAKANAN
Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) telah
mewajibkan semua pengendali makanan menjalani latihan pengendali makanan (LPM)
di mana-mana institusi yang diiktiraf oleh KKM melalui Peraturan-Peraturan
kebersihan Makanan (PPKM) 2009. Institusi ini dpanggil sebagai Sekolah
Pengendali Makanan (SLPM) yang terdiri daripada syarikat-syarikat swasta, badan
berkanun, persatuan, kooperasi dan institusi pengajian tinggi. Kementerian
kesihatan juga bertaanggungjawab sepenuhnya dalam aktiviti pengiktrafan dan
pemantauan bagi SLPM dan tenaga pengajar yang mengendalikan kursus LPM.
5.1.1
OBJEKTIF
Objektif LPM secara amnya adalah untuk memberi
pendedahan dan kesedaran tentang kepentiingan penyediaan makanan yang bersih
dan selamat kepada semua pengendali makanan di sektor perkhidmatan dan industri
makanan. LPM juga menekankan aspaek-aspek asas dalam kebersihan dan keselamatan
makanan,termasuklah diri dan premis makanan. Dengan adannya latihan ini secara
tidak langsung dapat mengurangkan kes keracunan makanan di seluruh negara.
5.1.2
SKOP
Semua pekerja
5.1.3 TANGGUNGJAWAB
·
Pengurus pentadbiran
·
Semua pekerja
5.1.4 PROSEDUR
Pengurusan pentadbiran
haruslah menyediakan dan memastikan setiap pekerja yang terlibat dengan
aktiviti pengendalian makanan
menghadiri kursus Latihan Pengendali Makanan (LPM) yang diiktiraf oleh KKM.
Pengurusan pentadbiran juga hendaklah merancang dan menjalankan latihan-latihan supaya untuk membiasakan para
pekerja menjalankan tugas yang diberikan. Selain itu juga, pihak pengurusan
haruslah memastikkan bahawa para pekerja haruslah mengambil kursus (LPM)
terlebih dahulu sebelum bekerja ataupun menjadi tenaga pengajar.
Seterusnya ialah setiap
latihan ataupun kursus perlulah direkodkan kedalam rekod kehadiran. Dengan cara
ini pihak pengurusan dapat menyemak dan dapat memudahkan untuk aktiviti yang
lain mengenai latihan pengendali ini.
5.1.5 REKOD KEHADIRAN LATIHAN
SYARIKAT : Soy milk sdn bhd
TARIKH LATIHAN : 8.9.2020
NAMA PENGAJAR : Mohd Salim bin saudi
JAWATAN : Fasilitator
TAJUK LATIHAN : Latihan Pegendali makanan (LPM)
Bil |
Nama |
Jawatan |
Tempat Bertugas |
Tandatangan |
1 |
Tuan haziq aiman bin tuan arif |
Operatur |
Unit semakan |
|
2 |
Aqif syabil bin hanafi |
Pekerja |
Unit pembungkusan |
|
3 |
Muhammad naqiuddin bin mohd nawi |
Operatur |
Unit penjagaan |
|
4 |
Muhammad akmal wajdi bin duad |
Pekerja |
Unit pembekal |
|
5 |
Muhammad azrie bin azmi |
Operatur |
Unit edaran |
|
CONTOH
REKOD KEHADIRAN LATIHAN
8.0
KAWALAN KEBOLEHKESANAN
8.1
OBJEKTIF
Memastikkan produk soya ini boleh dikesan di semua
peringkat pengeluaran makanan, pengedaran dan pembekal bahan mentah.
8.2
SKOP
Diguna pakai bagi produk soya
8.3
TANGGUNGJAAWAB
·
Pegawai QA/QC
·
Pengurusan pengeluaran
8.4
PROSEDUR
Penentuan
produk
·
Produk soya yang dibungkus ke dalam
kotak di dalam premis untuk dijual secara terus
oleh pengguna harusah dilabelkan.
·
Bagi produk soya yang tidak dijual lagi
oleh pengguna tanpa mengambil kira saiz produk tersebut dikategorikan sebagai tidak
tertakluk kepada keperluan perlabelan.
CONTOH
KAEDAH
PENENTUAN TANDA PRODUK
Semua produk soya haruslah dilabel mengikut
keperluan Akta Makanan 1983 dan peraturan –peraturan makanan 1985 iaitu :
1.
Nama
produk
2.
Nutrisi
makanan
3.
Penanda
tarikh
4.
Logo
halal
5.
Nama
dan alamat pengilang dan pengeluar
6.
Kuantiti/berat/saiz
pek
CONTOH
Maklumat Pengedar/ Penjual
1. Nama
dan alamat
2. Kuantiti
produk yang diambil
3. No.batch/ lot
4. Tarikh
diambil
5. Kaedah
pengangkutan yang digunakan
Maklumat
Pemprosesan
Maklumaat
pemprosesan ini dugunakan untuk memastikkan keselamatan produk apabila
diedarkan ke premis-premis dengan selamat ataupun berjalan dengan lancar
apabila mengedarnya.
Maklumat
Kawalan Proses
Maklumat kawalan pemprosesan ini digunakan bagi
tujuan merekod parameter proses yang dikawal dan juga carta alir. Dengan cara
ini memudahkan pihak atasan ataupun pendtadbiran melakukan semakan semula bagi
tujuan langkah berjaga-jaga.
Maklumat
Pengedaran / Penyimpanan
Maklumat pengedaran / penyimpanan adalah untuk
memastikkan setiap produk yang dihasilkan dalam keadaan selamat. Selain itu
juga, maklumat ini amat penting untuk tujuan kebersihan sesuatu produk itu
supaya tiada kerosakan yang berlaku.
.
Tindakan Pertama |
I.
Pegawai bertanggungjawab
mengenalpasti produk terlibat. II.
Sahkan produk adalah
keluaran kilang atau tidak. III.
Mengasingkan baki produk
yang masih di kilang |
Tindakan Kedua |
I.
Kenalpasti produk yang
terlibat di pasaran: a. Pembekal b. Penjual II.
Ambil tindakan yang perlu
(tarik balik/ reprocess) III.
Maklum pihak berkuasa |
Tindakan Ketiga |
I.
Kenalpasti punca di
kilang (semasa proses) II.
Ambil tindakan yang sepatutnya. |
Tindakan Keempat |
I.
Jika masalah berpunca
dari bahan mentah, kenalpasti bahan mentah dan pembekal. II.
Ambil tindakan yang sepatutnya. |
8.5 VERIFIKASI KEBOLEHKESANAN
Pegawai bertangungjawab untuk menjalankan verifikasi
terhadap sistem kebolehkesanan makanan (SKM) sekurang-kurangnya setahun sekali dengan menjalankan
tindakan pra-ujian atau mock test ke atas sistem bagi memastikan (SKM) berjalan
dengan sempurna.
8.6 REKOD
VERIFIKASI
• Rekod Maklumat Pengedar
• Rekod Maklumat Penjual
• Senarai Semak Punca Masalah Di Kilang
• Rekod Maklumat Pembekal Bahan Mentah
REKOD MAKLUMAT PENGEDAR
Bil |
Nama-nama/ Alamat Pengedar yang mengedar produk lot/ batch
terlibat |
Berapa kuantiti produk pada batch/ lot
terlibat |
Bila / kaedah pengangkutan |
Bukti rekod disimpan Invois (rekod perihal produk dalam fail pejabat/
No.fail) |
Pegawai bertanggung -jawab |
1. |
Faris zakaria No 65 Jalan Klang Lama 58200 Kuala Lumpur |
3000 per pek |
lori |
|
Tuan haziq aiman |
2. |
Khuzairi No 45 Jalan Seremban 2 70200 Seremban Negeri
Sembilan |
1000 per pek |
lori |
|
Muhammad azrie |
3. |
|
|
|
|
|
4. |
|
|
|
|
|
CONTOH REKOD MALUMAT PENGEDAR
REKOD MAKLUMAT PENJUAL
Bil |
Nama-nama penjual yang
produk lot/ batch terlibat |
Berapa kuantiti produk pada batch/ lot terlibat |
Bila / kaedah pengangkutan |
Buktirekod disimpa Invois(rekod perihalproduk dalam fail pejabat/ No.fail) |
Pegawai bertanggung -jawab |
1. |
Ahmad abul yamin |
2000 per pek |
lori |
|
Tuan haziq aiman |
2. |
Hazimmudin |
2000 per pek |
lori |
|
Muhammad azrie |
3. |
|
|
|
|
|
4. |
|
|
|
|
|
CONTOH REKOD MAKLUMAT PENJUAL
SENARAI SEMAK PUNCA MASALAH DI
KILANG
Bil. |
Soalan |
Jawapan |
Bukti |
Rekod disimpan |
Pegawai Bertanggungjawab |
1. |
Produk disimpan
mengikut arahan penyimpanan? |
|
|
|
|
2. |
Pembungkusan dijalankan mengikut prosedur? |
|
|
|
|
3. |
Bahan-bahan pembungkus mengikut spesifikasi? |
|
|
|
|
4. |
Pegawai semasa proses boleh dikenalpasti? |
|
|
|
|
5. |
Produk diproses mengikut prosedur? |
|
|
|
|
6. |
Jika tidak, dimana silapnya? |
|
|
|
|
7. |
Bahan mentah yang digunakan dikenalpasti? |
|
|
|
|
8. |
Pengendalian bahan mentah mengikut prosedur? |
|
|
|
|
CONTOH
SENARAI PUNCA SEMAK MASALAH DI KILANG
REKOD MAKLUMAT PEMBEKAL BAHAN
MENTAH
Bil |
Nama-nama
/ alamat PEMBEKAL bahan mentah bagi produk lot/ batch terlibat |
Nama bahan
mentah, kuantiti, dan asal |
Bila dan
kaedah pengangkutan digunakan |
Bukti
rekod disimpan |
Pegawai bertanggung -jawab |
1. |
|
|
|
|
|
2. |
|
|
|
|
|
3. |
|
|
|
|
|
4. |
|
|
|
|
|
CONTOH
REKOD MAKLUMAT BAHAN MENTAH
Comments
Post a Comment