7.0 KAWALAN PENGANGKUTAN DAN PENGEDARAN

 

 


 

 

 

 


7.1 OBJEKTIF

Untuk memastikan makanan yang diedarkan adalah selamat, bersih, dan

bebas daripada bahaya kontaminasi.

 

7.2 SKOP

Pengangkutan produk siap

 

7.3 TANGGUNGJAWAB

▪ Penjaga stor

▪ Pemandu Kenderaan

 

 


 

 

7.4 PROSEDUR

-Penjaga stor hendaklah menyediakan rekod kawalan dan pemantauan bagi

aktiviti pengedaran dan pengangkutan makanan (Rekod Kawalan dan

Pemantauan bagi Aktiviti Pengedaran dan Pengangkutan Makanan)

-Penjaga stor hendaklah memastikan rekod kawalan dan pemantauan sentiasa

dikemaskini.

-Penjaga stor hendaklah memantau kebersihan kenderaan yang digunakan

untuk mengangkut makanan.

-Pemandu kenderaan hendaklah sentiasa memastikan kenderaan yang

digunakan untuk mengangkut makanan sentiasa dalam keadaan bersih dan

bebas dari bahaya pencemaran (Rekod Pemeriksaan Kenderaan)

-Pemandu kenderaan perlu memastikan pelanggan mengesahkan penerimaan

barang menerusi Rekod Kawalan dan Pemantauan bagi Aktiviti Pengedaran

dan Pengangkutan Makanan.

 

 

 

 

 

 

7.5 REKOD

▪ Rekod Kawalan dan Pemantauan bagi Aktiviti Pengedaran dan

Pengangkutan Minuman

produk

No.batch

Alamat pelanggan

jumlah

Masa barang keluar

tarikh

Keadaan produk

Disahkan oleh pemandu

Diterima oleh(pelanggan)

Air soya

AS_05/20

Mydin Hypermarket,

Subang Jaya

500 botol

8.00am

3.5.2020

baik

 

 

Air soya

AS_06/20

KK Supermarket

500 botol

11.00am

6.5.2020

baik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

REKOD PEMERIKSAAN KENDERAAN

TARIKH

JENIS KENDERAAN

NO.PLAT KENDERAAN

KEPUTUSAN PEMERIKSAAN

DIPERIKSA OLEH

TINDAKAN PEMBETULAN

DISAHKAN OLEH

20.5.2020

LORI

DDA 2040

BREK KURANG CENGKAM

AHMAD

GANTI BREK BARU

AZRIE

26.5.2020

LORI

VDE 1040

KEADAAN BAIK

AHMAD

TIADA

AZRIE

30.5.2020

VAN

VV 40

KEADAAN BAIK

ASIF

TIADA

AZRIE

 

Comments

Popular posts from this blog

PENGENDALI MAKANAN

PROFIL SYARIKAT DAN POLISI PENGURUSAN KESELAMATAN MAKANAN.