NAMA ; AQIF SYABIL BIN MOHD HANAFI

KELAS ; DPIH 4F


NO MATRIK: DPH201924180

 

6.0 KAWALAN PROSES DAN OPERASI          

6.1 KAWALAN BAHAN MENTAH

 

6.1 OBJEKTIF

Bagi memastikan semua bahan mentah yang diterima selamat dan berkualiti.

 

6.2 SKOP

Semua bahan mentah dikawal bermula proses penerimaan, penyimpanan dan akhirnya diproses

 

6.3TANGGUNGJAWAB

Pegawai pembelian (purchasing officer)atau Pegawai QA/QC

 

6.4PROSEDUR

•Bahan mentah akan diperiksa bagi mengesan sebarang kerosakan semasa penerimaan menggunakan rekod

kawalan bahan mentah

 •Bahan mentah akan diperiksa mengikut spesifikasi yang ditetapkan. Rujuk spesifikasi bahan mentah dilampiran

•Pastikan Sijil Analisis (COA) bagi bahan mentah yang memerlukan COA diterima

.•Mempunyai prosedur pencucian bahan mentah

 

 

 

 

6.5 REKOD

•Prosedur penerimaan dan penyimpanan bahan mentah/bahan pembungkus/bahan kimia bukan makanan

•Rekod Kawalan Bahan Mentah (ikut pada premis)

•Quotation /Delivery Order/Invoice

 

PROSEDUR DAN SPESIFIKASI BAHAN MENTAH

 

         BAHAN

         PROSEDUR PENERIMAAN

         KAEDAH KAWALAN

         KAEDAH VERIFIKASI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PROSEDUR DAN SPESIFIKASI BAHAN MENTAH

 

 

BIL

BAHAN

 

Prosedur Penerimaan

 

Kaedah Kawalan

 

Kaedah Verifikasi

 

1

GULA

Diterima dalam guni

Dalam bekas tertutup

 

Periksa secara visual 

2

SUSU

Dalam kotak

 

Suhu bilik

Periksa secara visual

 

3

Kacang soya

Diterima kotak

Dalam bekas tertutup

Periksa secara visual

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6.1.1.KAWALAN PENYIMPANAN BAHAN MENTAH/ BAHAN PEMBUNGKUSAN DAN PRODUK SIAP

 


 

 

 

6.1 OBJEKTIF

 

Untuk memastikan keselamatan dan jangka hayat bahan mentah

 

 

 

6.2SKOP

 Semua bahan mentah

 

6.3TANGGUNGJAWAB

         Penjaga stor

         Operator

 


 

 

6.4PROSEDUR

         Bahan mentah hendaklah disimpan secara berasingan dengan produk siap dan bahan bukan makanan

         Bahan mentah basah dan kering hendaklah disimpan secara berasingan

         Bahan mentah hendaklah disimpan di dalam bekas bertutup secara berasingan dengan makanan diproses dan berlabel selepas dibuka

         Keadaan penyimpanan bahan mentah hendaklah mengikut arahan penyimpanan yang telah ditetapkan oleh pembekal atau sifat semulajadi bahan mentah tersebut (suhu, kelembapan, pencahayaan dan lain-lain) bagi mengurangkan kerosakan dan pencemaran

·          suhu penyimpanan sejuk beku pada < -18 0C dan penyimpanan dingin pada 0-4 0C.

·         Tidak boleh menyimpan bahan sejuk dingin melebihi muatan

·          Bahan mentah disimpan pada jarak yang sesuai (jarak 20cm dari lantai dan 15cm dari dinding)

·         Stor/kawasan penyimpanan mestilah mempunyai sistem pengudaraan yang baik

·         Keluar masuk stok bahan mentah perlu menggunakan sistem FIFO

·         Kawasan penyimpan mestilah mempunyai pengudaraan yang baik

 

 

6.5REKOD

         Rekod kawalan suhu cold room/freezer/chiller

 

 

 

 

6.2 KAWALAN PEMPROSESAN MAKANAN


 

 

6.1 OBJEKTIF

 

Mengenal pasti dan mengawal langkah pemprosesan dari segi sebarang pecemaran biologi

 

 

6.2 SKOP

Setiap langkah pemprosesan makanan

 

6.3          TANGGUNGJAWAB

         Pegawai QA/QC

         Penyelia

 

 

 

6.4PROSEDUR

 

         .Pemeriksaan harus dilakukan diluar premis

         . Setiap langkah pemprosesan harus dipastikan bersih dan selamat dari sebarang pencemaran fizikal

          Pemantauan harus dilakukan ketika pemprosesan

         . Pemprosesan haruslah mengikuti carta aliran proses dan formulasi

         .pengurus kilang mesti memastikan pemprosesan mengikut prosedur yang ditetapkan

 

 

6.4 REKOD

Prosedur kawalan pemprosesan dan pembungkusan

Rekod pemprosesan harian

 

 

 

KAWALAN PEMPROSESAN MAKANAN

·        Langkahpemprosesan

·        Prosedur

·        Kawalan operasi

·        Kaedah verifikasi

·        Tindakan (jika perlu)

 

 

 

 

 

 

6.3 KAWALAN PEMBUNGKUSAN

- KAWALAN PENERIMAAN BAHAN

 

6.3.1 OBJEKTIF

Bagi memastikan keselamatan bahan pembungkus

 

6.3.2 SKOP

Digunakan semasa proses penerimaan bahan pembungkus

 

6.3.3.TANGGUNGJAWAB

 

  Pegawai pembelian    

 Pegawai QA/QC

 

6.3.4 PROSEDUR

 

i.Bahan pembungkus akan diperiksa bagi mengesan sebarang kerosakan semasa penerimaan

ii. Bahan pembungkus mestilah  diperiksa mengikut spesifikasi yang ditetapkan

 

6.3.5 REKOD

•Rekod Kawalan Penerimaan Bahan Pembungkus

.Bukti/ Invois pembelian bahan pembungkus

 

PROSEDUR KAWALAN PENERIMAAN BAHAN PEMBUNGKUS

 

·        BAHAN PEMBUNGKUSAN

·        PROSEDUR PENERIMAAN

·        KAEDAH KAWALAN

·        KAEDAH VERIFIKASI

·        KEKERAPAN

 

 

REKOD KAWALAN PENERIMAAN BAHAN PEMBUNGKUS

 

BAHAN

TARIKH TERIMA

MASA

NO BATCH

KAEDAH PENGHANTARAN

JENIS KUANTITI

KUANTITI YANG DITOLAK

PRAMETER KAWALAN

CATATAN

DISEDIAKANOLEH

DISAHKAN OLEH

 

PRINTING  SDN BHD

 

14 MAY 2020

11.00PAGI

QA428

LORI

TIADA

TIADA

PRINTING TIDAK ROSAK

DALAM KEADAAN BAIK

SALIM

HAZIEM

 

EZRAPLASTIC SDN BHD

 

2020 OGOS 2020

9.00 PAGI

AP302

LORI

8 GULUNG

TIADA

PRINTING TIDAK ROSAK

DALAM KEADAAN BAIK

SALIM

HAZIEM

 

AHMAD BOTTLE ENTERPRISE

 

15 SEP 2020

10.00 PAGI

RQ856

LORI

400 BOTOL

TIADA

TIDAK ROSAK

DALAM KEADAAN BAIK

SALIM

HAZIEM

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-KAWALAN PENYIMPANAN BAHAN PEMBUNGKUS

6.3.1 OBJEKTIF

Untuk memastikan bahan pembungkusan yang disimpan selamat

 

6.3.2SKOP

Semua bahan pembungkus

 

.6.3.3TANGGUNGJAWAB

Penjaga stor

 

6.3.4 PROSEDUR

i.Bahan pembungkusan perlu disimpan berasingan agar cara yang tidak akan menyebabkan kerosakan dan pencemaran kepada bahan pembungkus tersebut

ii.Penyimpanan bahan pembungkusan perlu direkodkan di dalam rekod kawalan penyimpanan

iii.Stor penyimpanan bahan bungkusan mestilah dalam keaadan bersih

iv. Stor penyimpanan perlulah dilabelkan bagi memudahkan proses pembungkusan

 

6.3.5 REKOD

Rekod Kawalan Penyimpanan Bahan Mentah/Bahan Pembungkus/Produk Siap

 

PROSEDUR KAWALAN PENYIMPANAN BAHAN PEMBUNGKUS

 

·         TAHAP LAPISAN PEMBUNGKUSAN

·         BAHAN PEMBUNGKUSAN

·        Penyimpanan

-Prosedur

-Kaedah Kawalan

-Kaedah Verifikasi

-Kekerapan

 

 

 

 

-KAWALAN PEMBUNGKUSAN PRODUK SIAP

6.3.1OBJEKTIF

Bagi memastikan keselamatan dan kualiti semua produk siap lebih terjamin

 

.6.3.2SKOP

Semua produk siap

 

.6.3.3TANGGUNGJAWAB

•Operator di bahagianpembungkusan

•Penyelia

 

6 3.4 PROSEDUR

i.                   Bahan pembungkusan mestilah bukan jenis toksik  supaya tidak menemarkan makanan

ii.                Bahan pembungkusan mestilah dalam keadaan baharu supaya makanan lebih terjamin

iii.              Produk siap mestilah dibungkus dengan baik supaya makanan terjamin dan bersih

iv.              Produk siap yang telah siap dibungkus mestilah dikendali dengan baik supaya tidak berlaku kerosakkan

 

6.3.5REKOD

Rekod Kawalan Pembungkusan Produk

 

REKOD KAWALAN PEMBUNGKUSAN PRODUK SIAP

TAHAP LAPISAN PEMBUNGKUS

TARIKH PEMBUNGKUSAN

MASA PEMBUNGKUSAN

NAMA PRODUK

KUANTITI DITOLAK

KUANTITI DITERIMA

TARIKH LUPUT

TARIKH PROSES

PRAMETER KAWALAN

CATATAN

1

14 JUN 2020

11.00 PAGI

SOY MILK

TIADA

10 TRAY (1000 BOTOL)

14 JUN 2022

14 JUN 2020

TIADA

DALAM KEADAAN BAIK

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6.4KAWALAN PENYIMPANAN PRODUK SIAP

6.4.1OBJEKTIF

Bagi memastikan keselamatan dan menjamin jangka hayat produk siap

 

.6.4.2SKOP

Semua produk siap

 

.6.4.3TANGGUNGJAWAB

•Operator

•Penjaga stor

 

 


 

6.4.4PROSEDUR

·       Produk siap mestilah diasingkan dengan bahan mentah supaya tidak berlaku pencemaran

·       Produk siap perlu direkodkan di dalam rekod kawalan penyimpanan bahan mentah bagi memudahkan urusan

  • Tarikh luput perlu dicatatkan dengan jelas supaya dapat mengelakkan produk itu tercemar
  • Kawalan penyimpanan produk siap perlu sentiasa dikawal
  • Suhu bilik simpanan sejuk beku pada < -18 0  dan penyimpanan dingin pada 0-4 0C.
  • Produk siap mestilah disimpan dijarak yangbetul supaya memudahkan kerja pembersihan
  • Stor penyimpanan perlulah mempunyai label

 

 

 

6.4.3 REKOD

Rekod Kawalan Penyimpanan Bahan Mentah/Bahan Pembungkus/Produk Siap

 

PROSEDUR PENYIMPANAN PRODUK SIAP

·         PRODUK SIAP

·         PROSEDUR PENYIMPANAN

·         TEMPAT PENYIMPANAN

·         KAEDAH KAWALAN

·         KAEDAH VERIFIKASI

·         KEKERAPAN

·         PEGAWAI BERTANGGUNGJAWAB

 

 

 

 


 

6.5KAWALAN BAHAN KIMIA

6.5.1OBJEKTIF

Bagi memastikan pengendalian bahan kimia dikendalikan dengan  betul supaya tidak mencemarkan produk akhir seperti racun makhluk perosak, bahan sanitizer, bahan pencuci (detergent), minyak pelincir (lubricant) atau lain-lain bahan kimia

 

.6.5.2SKOP

Semua bahan kimia termasuk detergen dan bahan pencuci

 

.6.5.3TANGGUNGJAWAB

•Pegawai pembelian (purchasing officer)atau Pegawai QA/QC

•Penjaga stor

 


 

6.5.4PROSEDUR

PENERIMAAN BAHAN KIMIA

·        Semua bahan kimia yang diterima perlu diasingkan supaya tidak berlaku pencemaran

·        Semua bahan kimia perlu digunakkan dengan betul mengikut label yang ditetapkan

·        Pegawai QC perlu bertangunggjawab keatas lebal bahan kimia yang diterima

 

 

            PENGUNAAN BAHAN KIMIA

·         Semua bahan kimia perlu mendapat kelulusan sebelum digunakan

·         Pengunaan bahan kimia perlu mengiut kepekatan yang telah ditetapkan supaya makanan kekal selamat dimakan

·         Letakkan bahan kimia yang telah digunakkan ke tempat asal

 

           PENYIMPANAN BAHAN KIMIA

·         Bahan kimia yang telah digunakkan perlu diletakkan ditempat yang telah disediakan

·         Bahan kimia perlu diletakkan jauh dari bahan mentah supaya mengelakkan berlaku pencemaran

·         Bahan kimia makanan dan bukan makanan perlu disimpan berasingan supaya mengelakkan pencemaran silang

·         Semua bekas bahan kimia perlu dilabelkan

·         Bahan kimia yang telah digunakkan perlulah ditutup dengan betul

 


 

 

6.5.5REKOD

Rekod Penerimaan Bahan Kimia

•Rekod Penggunaan Bahan Kimia

•Bukti/ Inbois pembelian bahan kimia

REKOD PENERIMAAN BAHAN KIMIA

·         TARIKH TERIMA

·         NAMA PEMBEKAL

·         MASA TERIMA

·         NO BATCH

·         KAEDAH PENGHANTARAN

·         JENIS KUANTITI

·         KUANTITI DITOLAK

·         PRAMETER KAWALAN

·         CATATAN

·         DISEDIAKAN OLEH

·         DISAHKAN OLEH

 

REKOD PENGGUNAAN BAHAN KIMIA

TARIKH

BAHAN KIMIA

DIKELUARKAN OLEH

KUANTITI

TUJUAN

BILA DISIMPAN SEMULA

DILULUSKAN OLEH

 

 

 

 

 

 

 

Comments

Popular posts from this blog

PENGENDALI MAKANAN

PROFIL SYARIKAT DAN POLISI PENGURUSAN KESELAMATAN MAKANAN.