NAMA ; AQIF SYABIL BIN MOHD HANAFI
KELAS ; DPIH 4F
NO MATRIK: DPH201924180
6.0 KAWALAN PROSES DAN OPERASI
6.1 KAWALAN BAHAN MENTAH
6.1
OBJEKTIF
Bagi memastikan semua bahan mentah yang diterima selamat
dan berkualiti.
6.2
SKOP
Semua bahan mentah dikawal bermula proses penerimaan,
penyimpanan dan akhirnya diproses
6.3TANGGUNGJAWAB
Pegawai pembelian (purchasing officer)atau Pegawai QA/QC
6.4PROSEDUR
•Bahan mentah akan diperiksa bagi mengesan sebarang
kerosakan semasa penerimaan menggunakan rekod
kawalan bahan mentah
•Bahan mentah akan
diperiksa mengikut spesifikasi yang ditetapkan. Rujuk spesifikasi bahan mentah
dilampiran
•Pastikan Sijil Analisis (COA) bagi bahan mentah yang
memerlukan COA diterima
.•Mempunyai prosedur pencucian bahan mentah
6.5
REKOD
•Prosedur penerimaan dan penyimpanan bahan mentah/bahan
pembungkus/bahan kimia bukan makanan
•Rekod Kawalan Bahan Mentah (ikut pada premis)
•Quotation /Delivery Order/Invoice
PROSEDUR
DAN SPESIFIKASI BAHAN MENTAH
•
BAHAN
•
PROSEDUR PENERIMAAN
•
KAEDAH KAWALAN
•
KAEDAH VERIFIKASI
PROSEDUR DAN SPESIFIKASI BAHAN MENTAH
BIL |
BAHAN |
Prosedur Penerimaan |
Kaedah Kawalan |
Kaedah Verifikasi |
1 |
GULA |
Diterima
dalam guni |
Dalam bekas
tertutup |
Periksa secara
visual |
2 |
SUSU |
Dalam kotak |
Suhu
bilik |
Periksa secara
visual |
3 |
Kacang
soya |
Diterima
kotak |
Dalam
bekas tertutup |
Periksa
secara visual |
6.1.1.KAWALAN
PENYIMPANAN BAHAN MENTAH/ BAHAN PEMBUNGKUSAN DAN PRODUK SIAP
6.1 OBJEKTIF
Untuk memastikan keselamatan
dan jangka hayat bahan mentah
6.2SKOP
Semua bahan mentah
6.3TANGGUNGJAWAB
•
Penjaga stor
•
Operator
6.4PROSEDUR
•
Bahan mentah hendaklah
disimpan secara berasingan dengan produk siap dan bahan bukan makanan
•
Bahan mentah basah dan
kering hendaklah disimpan secara berasingan
•
Bahan mentah hendaklah
disimpan di dalam bekas bertutup secara berasingan dengan makanan diproses dan
berlabel selepas dibuka
•
Keadaan penyimpanan
bahan mentah hendaklah mengikut arahan penyimpanan yang telah ditetapkan oleh
pembekal atau sifat semulajadi bahan mentah tersebut (suhu, kelembapan,
pencahayaan dan lain-lain) bagi mengurangkan kerosakan dan pencemaran
·
suhu penyimpanan sejuk beku pada
< -18 0C dan penyimpanan dingin pada 0-4 0C.
·
Tidak boleh menyimpan bahan sejuk dingin
melebihi muatan
·
Bahan mentah disimpan pada
jarak yang sesuai (jarak 20cm dari lantai dan 15cm dari dinding)
·
Stor/kawasan penyimpanan mestilah mempunyai
sistem pengudaraan yang baik
·
Keluar masuk stok bahan mentah perlu
menggunakan sistem FIFO
·
Kawasan penyimpan mestilah mempunyai
pengudaraan yang baik
6.5REKOD
•
Rekod kawalan suhu cold
room/freezer/chiller
6.2 KAWALAN
PEMPROSESAN MAKANAN
6.1 OBJEKTIF
Mengenal pasti dan mengawal langkah pemprosesan
dari segi sebarang pecemaran biologi
6.2 SKOP
Setiap langkah pemprosesan makanan
6.3
TANGGUNGJAWAB
•
Pegawai QA/QC
•
Penyelia
6.4PROSEDUR
•
.Pemeriksaan harus dilakukan diluar
premis
•
. Setiap langkah pemprosesan harus
dipastikan bersih dan selamat dari sebarang pencemaran fizikal
•
Pemantauan harus dilakukan ketika pemprosesan
•
. Pemprosesan haruslah mengikuti carta aliran
proses dan formulasi
•
.pengurus kilang mesti memastikan pemprosesan
mengikut prosedur yang ditetapkan
6.4 REKOD
•Prosedur kawalan pemprosesan dan pembungkusan
•Rekod pemprosesan harian
KAWALAN PEMPROSESAN MAKANAN
·
Langkahpemprosesan
·
Prosedur
·
Kawalan
operasi
·
Kaedah
verifikasi
·
Tindakan
(jika perlu)
6.3 KAWALAN
PEMBUNGKUSAN
-
KAWALAN PENERIMAAN BAHAN
6.3.1
OBJEKTIF
Bagi memastikan keselamatan bahan pembungkus
6.3.2
SKOP
Digunakan semasa proses penerimaan bahan pembungkus
6.3.3.TANGGUNGJAWAB
Pegawai
pembelian
Pegawai QA/QC
6.3.4
PROSEDUR
i.Bahan pembungkus akan diperiksa bagi mengesan sebarang
kerosakan semasa penerimaan
ii. Bahan pembungkus mestilah diperiksa mengikut spesifikasi yang
ditetapkan
6.3.5 REKOD
•Rekod Kawalan Penerimaan Bahan Pembungkus
.Bukti/
Invois pembelian bahan pembungkus
PROSEDUR
KAWALAN PENERIMAAN BAHAN PEMBUNGKUS
·
BAHAN
PEMBUNGKUSAN
·
PROSEDUR
PENERIMAAN
·
KAEDAH
KAWALAN
·
KAEDAH
VERIFIKASI
·
KEKERAPAN
REKOD
KAWALAN PENERIMAAN BAHAN PEMBUNGKUS
BAHAN |
TARIKH TERIMA |
MASA |
NO BATCH |
KAEDAH PENGHANTARAN |
JENIS KUANTITI |
KUANTITI YANG DITOLAK |
PRAMETER KAWALAN |
CATATAN |
DISEDIAKANOLEH |
DISAHKAN OLEH |
|
PRINTING SDN BHD |
14 MAY 2020 |
11.00PAGI |
QA428 |
LORI |
TIADA |
TIADA |
PRINTING TIDAK ROSAK |
DALAM KEADAAN BAIK |
SALIM |
HAZIEM |
|
EZRAPLASTIC SDN BHD |
2020 OGOS 2020 |
9.00 PAGI |
AP302 |
LORI |
8 GULUNG |
TIADA |
PRINTING TIDAK ROSAK |
DALAM KEADAAN BAIK |
SALIM |
HAZIEM |
|
AHMAD BOTTLE ENTERPRISE |
15 SEP 2020 |
10.00 PAGI |
RQ856 |
LORI |
400 BOTOL |
TIADA |
TIDAK ROSAK |
DALAM KEADAAN BAIK |
SALIM |
HAZIEM |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
-KAWALAN
PENYIMPANAN BAHAN PEMBUNGKUS
6.3.1
OBJEKTIF
Untuk memastikan bahan pembungkusan yang disimpan selamat
6.3.2SKOP
Semua bahan pembungkus
.6.3.3TANGGUNGJAWAB
Penjaga stor
6.3.4
PROSEDUR
i.Bahan pembungkusan perlu disimpan berasingan agar cara yang tidak akan menyebabkan kerosakan dan
pencemaran kepada bahan pembungkus tersebut
ii.Penyimpanan bahan pembungkusan perlu
direkodkan di dalam rekod kawalan penyimpanan
iii.Stor penyimpanan bahan bungkusan mestilah
dalam keaadan bersih
iv. Stor penyimpanan perlulah dilabelkan bagi
memudahkan proses pembungkusan
6.3.5
REKOD
Rekod Kawalan Penyimpanan Bahan Mentah/Bahan
Pembungkus/Produk Siap
PROSEDUR
KAWALAN PENYIMPANAN BAHAN PEMBUNGKUS
·
TAHAP LAPISAN PEMBUNGKUSAN
·
BAHAN PEMBUNGKUSAN
·
Penyimpanan
-Prosedur
-Kaedah Kawalan
-Kaedah Verifikasi
-Kekerapan
-KAWALAN
PEMBUNGKUSAN PRODUK SIAP
6.3.1OBJEKTIF
Bagi memastikan keselamatan dan kualiti semua produk siap
lebih terjamin
.6.3.2SKOP
Semua produk siap
.6.3.3TANGGUNGJAWAB
•Operator di bahagianpembungkusan
•Penyelia
6 3.4 PROSEDUR
i.
Bahan pembungkusan mestilah bukan jenis
toksik supaya tidak menemarkan makanan
ii.
Bahan pembungkusan mestilah dalam keadaan
baharu supaya makanan lebih terjamin
iii.
Produk siap mestilah dibungkus dengan baik
supaya makanan terjamin dan bersih
iv.
Produk siap yang telah siap dibungkus mestilah
dikendali dengan baik supaya tidak berlaku kerosakkan
6.3.5REKOD
Rekod Kawalan Pembungkusan Produk
REKOD
KAWALAN PEMBUNGKUSAN PRODUK SIAP
TAHAP
LAPISAN PEMBUNGKUS |
TARIKH
PEMBUNGKUSAN |
MASA
PEMBUNGKUSAN |
NAMA
PRODUK |
KUANTITI
DITOLAK |
KUANTITI
DITERIMA |
TARIKH
LUPUT |
TARIKH
PROSES |
PRAMETER
KAWALAN |
CATATAN |
1 |
14 JUN
2020 |
11.00
PAGI |
SOY
MILK |
TIADA |
10
TRAY (1000 BOTOL) |
14 JUN
2022 |
14 JUN
2020 |
TIADA |
DALAM
KEADAAN BAIK |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
6.4KAWALAN
PENYIMPANAN PRODUK SIAP
6.4.1OBJEKTIF
Bagi memastikan keselamatan dan menjamin jangka hayat
produk siap
.6.4.2SKOP
Semua produk siap
.6.4.3TANGGUNGJAWAB
•Operator
•Penjaga stor
6.4.4PROSEDUR
· Produk siap mestilah
diasingkan dengan bahan mentah supaya tidak berlaku pencemaran
· Produk siap perlu direkodkan di dalam
rekod kawalan penyimpanan bahan mentah bagi memudahkan urusan
- Tarikh luput perlu dicatatkan
dengan jelas supaya dapat mengelakkan produk itu tercemar
- Kawalan penyimpanan produk siap
perlu sentiasa dikawal
- Suhu bilik simpanan sejuk
beku pada < -18 0 dan
penyimpanan dingin pada 0-4 0C.
- Produk
siap mestilah disimpan dijarak yangbetul supaya memudahkan kerja
pembersihan
- Stor
penyimpanan perlulah mempunyai label
6.4.3
REKOD
Rekod Kawalan Penyimpanan Bahan Mentah/Bahan
Pembungkus/Produk Siap
PROSEDUR
PENYIMPANAN PRODUK SIAP
·
PRODUK
SIAP
·
PROSEDUR
PENYIMPANAN
·
TEMPAT
PENYIMPANAN
·
KAEDAH
KAWALAN
·
KAEDAH
VERIFIKASI
·
KEKERAPAN
·
PEGAWAI
BERTANGGUNGJAWAB
6.5KAWALAN
BAHAN KIMIA
6.5.1OBJEKTIF
Bagi memastikan pengendalian bahan kimia dikendalikan
dengan betul supaya tidak mencemarkan
produk akhir seperti racun makhluk perosak, bahan sanitizer, bahan pencuci
(detergent), minyak pelincir (lubricant) atau lain-lain bahan kimia
.6.5.2SKOP
Semua bahan kimia termasuk detergen dan bahan pencuci
.6.5.3TANGGUNGJAWAB
•Pegawai pembelian (purchasing officer)atau Pegawai QA/QC
•Penjaga stor
6.5.4PROSEDUR
PENERIMAAN BAHAN KIMIA
·
Semua
bahan kimia yang diterima perlu diasingkan supaya tidak berlaku pencemaran
·
Semua
bahan kimia perlu digunakkan dengan betul mengikut label yang ditetapkan
·
Pegawai
QC perlu bertangunggjawab keatas lebal bahan kimia yang diterima
PENGUNAAN BAHAN KIMIA
·
Semua
bahan kimia perlu mendapat kelulusan sebelum digunakan
·
Pengunaan
bahan kimia perlu mengiut kepekatan yang telah ditetapkan supaya makanan kekal
selamat dimakan
·
Letakkan
bahan kimia yang telah digunakkan ke tempat asal
PENYIMPANAN
BAHAN KIMIA
·
Bahan kimia yang telah digunakkan perlu
diletakkan ditempat yang telah disediakan
·
Bahan kimia perlu diletakkan jauh dari bahan
mentah supaya mengelakkan berlaku pencemaran
·
Bahan kimia makanan dan bukan makanan perlu
disimpan berasingan supaya mengelakkan pencemaran silang
·
Semua bekas bahan kimia perlu dilabelkan
·
Bahan kimia yang telah digunakkan perlulah
ditutup dengan betul
6.5.5REKOD
•Rekod Penerimaan Bahan Kimia
•Rekod Penggunaan Bahan Kimia
•Bukti/ Inbois pembelian bahan kimia
REKOD
PENERIMAAN BAHAN KIMIA
·
TARIKH
TERIMA
·
NAMA
PEMBEKAL
·
MASA
TERIMA
·
NO
BATCH
·
KAEDAH
PENGHANTARAN
·
JENIS
KUANTITI
·
KUANTITI
DITOLAK
·
PRAMETER
KAWALAN
·
CATATAN
·
DISEDIAKAN
OLEH
·
DISAHKAN
OLEH
REKOD
PENGGUNAAN BAHAN KIMIA
TARIKH
|
BAHAN
KIMIA |
DIKELUARKAN
OLEH |
KUANTITI |
TUJUAN |
BILA
DISIMPAN SEMULA |
DILULUSKAN
OLEH |
|
|
|
|
|
|
|
Comments
Post a Comment